Centrul International pentru Arta Contemporana – CIAC este o institutie independenta ce functioneaza de mai bine de sapte ani ca interfata dinamica si flexibila intre scena artistica din Romania si cea internationala.
Centrul se adreseaza cu prioritate generatiei tinere de artisti, critici, formatori, manageri culturali, iubitori de arta, dezvoltand proiecte in complementaritate cu activitatile celorlalti actori culturali din Romania.
Fundatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit fondata in 1999 in Bucuresti – a carei misiune este de a promova arta contemporana romaneasca, de a stimula schimburile culturale intre Romania si celelalte tari din lume si de a favoriza circulatia informatiei despre arta actuala – CIAC promoveaza in special arta alternativa, noile medii de creatie, multiculturalitatea si interdisciplinaritatea.
Strategia de programe are ca directie prioritara prezenta in scena internationala prin dezvoltarea de parteneriate cu centre si institutii similare privind generarea de proiecte expozitionale, schimburi de informatii, rezidente de artisti, studenti, profesori invitati etc.
Una dintre resursele importante de care dispune CIAC rezida in apartenenta la o serie de retele formale sau informale de creatie contemporana precum si in contactele de colaborare cu prestigioase institutii si personalitati din lume.
In 2007 CIAC se defineste ca:
CENTRU DE RESURSE prin baza documentara ce contine informatii despre artisti romani, biblioteca, mediateca, videoteca si colectia de diapozitive;
LABORATOR DE CREATIE prin promovarea noilor tehnologii in arta directionata catre explorarea resurselor creative si de comunicare;
PLATFORMA ARTISTICA axata pe investigarea inter-relatiei dintre creatia contemporana (ca mijloc de diseminare a valorilor si trans/formare a mentalitatilor) oras si comunitatea urbana.
Prin proiectele propuse activitatea CIAC urmareste determinarea unei mai bune cunoasteri si intelegeri a fenomenului artistic contemporan, stimularea artistilor din Romania si consolidarea pozitiei lor pe scena internationala precum si atragerea si educarea publicului catre arta contemporane.