Uncategorized

Care este rolul unui auditor energetic

Auditul energetic este o operatie pe care o realizeaza un auditor energetic si consta in determinarea caracteristicilor termotehnice si functionale ale unei cladirii in scopul caracterizarii ei din punct de vedere energetic.  Prin auditul energetic se stabilesc solutiile tehnice si economice de reabilitare si modernizare a  cladirii, pe baza rezultatelor termice si energetice ale acelei cladiri. Un auditor energetic te ajuta sa gasesti problemele prin care se pierde energie si sa afli ce poti sa faci sa economisesti din sumele cheltuite pe energie.

De asemenea, un auditor energetic va evalua problemele de siguranta care ar putea exista in casa ta. De aceea, este important sa alegi o persoana de incredere, certificat si profesionist.
Studii realizate la nivel national estimeaza ca mai bine de 60% din case nu sunt izolate corespunzator pentru conditiile de clima. Un auditor energetic poate ajuta proprietarul sa determine deficientele si risipa de energie si poate arata cea mai potrivita solutie pentru a aborda problema. Totodata, el va spune proprietarului cati bani si energie poate economisi in fiecare an.

Auditul energetic va implica evaluarea casei pentru a constata consumul de energie si analiza cu un program special. Auditul va evalua climatul local, orientarea solara a cladirii, dimensiunea ferestrelor, calitatea si orientarea lor, nivelul de izolare, etansarea aerului, sistemul de ventilatie, eficienta si functionabilitatea sistemului mecanic de iluminat, nivelurile de monoxid de carbon.

De asemenea se va realiza testul cu suflanta pentru localizarea pierderilor de aer, utilizand un ventilator special pentru depresurizarea casei. Depresurizarea va dezvalui eventualele scurgeri de aer provocate de aerul conditionat (care incalzeste sau raceste). Testele sunt executate inainte si dupa etansare, pentru a masura eficacitatea lucrarilor.

O casa medie are destule pierderi de aer care pot insuma pana la dimensiunea unei gauri de 50cm. Este ca si cum am uita o fereastra deschisa pe jumatate, timp de 24 de ore in fiecare zi. In anumite situatii, pentru audituri avansate se poate utiliza tehnica imaginilor generate de camerele cu infrarosu. Aceasta tehnica va oferi informatii suplimentare pentru determinarea sigura a pierderilor de aer, deficiente in etansarea aerului si izolarea cladirii.

Auditorul energetic va elabora un raport detaliat al situatiei curente, dar si recomandari si elemente necesare alegerii solutiilor de reabilitare energetica a cladirii / locuintei. Prin intermediul raportului, veti primi informatii cu privire la imbuntatirile necesare pentru a economisi mai multi bani prin intermediul facturilor de energie mai mici, cat timp va fi necesar pentru a implementa imbunatatirile necesare, si care imbunatatiri anume vor fi cele mai potrivite pentru starea de sanatate a locuintei sau a cladirii. Auditorii energetici acreditati trebuie sa treaca prin urmatorii pasi intr-un audit energetic:

  • analiza consumului energetic pentru a determina consumul de baza
  • purtarea unei discutii cu proprietarul pentru a afla problemele si cum opereaza casa
  • explicarea procesului de audit
  • realizarea unei inspectii exterioare
  • realizarea unei inspectii de sanatate si siguranta
  • realizarea unei inspectii interioare vizuale
  • evaluarea sistemului electric pentru siguranta
  • inspectarea aparatelor cu combustie
  • analiza si crearea unui raport complet.

Forma in care auditorul energetic intocmeste un certificat energetic sau un raport de audit energetic, prezentarea acestuia, modul de redactare, claritatea si usurinta de interpretare a continutului acestuia sunt esentiale pentru beneficiarul raportului.

Aveti grija la auditorii energetici falsi. Nu oricine care pretinde ca ofera audituri energetice este legitim. Unii asa zisi experti in audit energetic sunt de fapt agenti de vanzari pentru diversi contractori din constructii sau chiar antreprenori din domeniul marketingului care vor incerca sa vanda becuri speciale sau gadgeturi energetice discutabile.

In Romania, auditorul energetic este atestat de catre MLPDA prin intermediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, iar auditurile energetice pot fi audituri de proiect, audituri de omologare, audituri de receptie, audituri reale si audituri optimizate. Auditurile optimizate sunt obligatorii pentru stabilirea consumurilor existente si pentru stabilirea solutiilor de crestere a eficientei energetice.

Calitatea se dovedeste prin autorizatia de auditor energetic, stampila si legitimatia. Puneti cat mai multe intrebari in legatura cu calificarile pentru a va asigura ca nu aveti de a face cu un impostor.

Este ciudat cum un auditor energetic care lucreaza pentru o companie de montat ferestre descopera aproape intodeauna ca aveti nevoie de ferestre noi, inainte de toate imbuntatatirile posibile. Pe cat posibil, straduiti-va sa apelati la serviciile unui auditor energetic independent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *