Pentru acasa

Lampa UV pentru purificarea apei – Cum functioneaza mai exact?

Metoda de purificare a apei cu ajutorul unei lampi UV utilizeaza radiatii electromagnetice pentru a decontamina apa care urmeaza sa fie tratata, fiind doar una dintre metodele folosite pentru purificarea apei. Alte metode includ procese chimice, fizice si biologice. Diverse produse chimice, bacterii si alte materiale sunt adesea prezente si ele in apa netratata. Daca apa este destinata consumului sau altei utilizari ce necesita tratament de purificare a apei, este necesara reducerea cantitatii de contaminanti care apar in ea. Daca folosim o lampa UV pentru purificarea apei avem parte de multe avantaje fata de metodele chimice, cum ar fi cea de clorinare. Exista un dezavantaj al acestui proces, care necesita adesea un tratament secundar dupa realizarea sa.

In esenta, lumina ultravioleta este produsa cu ajutorul unei lampi germicide sau cu vapori de mercur, realizata din sticla, care permite optim patrunderea luminii ultraviolete cu unde scurte in o suprafata complet transparenta, prin care sa treaca. Radiatia de unde scurte apoi vine in contact cu paraziti, bacterii, ciuperci sau alte microorganisme aflate in apa si le distruge.

Avantajele folosirii de sterilizatoare UV

Metoda de purificare a apei prin utilizarea de sterilizatoare UV are avantaje notabile fata de un alt tratament mult mai raspandit – clorinarea. Acesta din urma are de-a face, in cea mai mare parte a procesului, cu nivelurile de toxicitate ale clorului. Clorul necesita atentie in timpul procesului de purificare, in timp purificarea cu UV, nu. UV nu contribuie la calitate proasta a apei, cu modificarea de gust, cum ar fi in cazul clorului, si nici nu este un proces activ chimic. Clorul poate reactiona efectiv cu alte ingrediente prezente in apa si poate forma compusi de natura toxica. Cand se foloseste un sterilizator UV, radiatiile ultraviolete nu folosesc caldura sau aditivi chimici de orice natura in timpul procesului de purificare. Simplul fapt ca intra in contact cu microorganismul este suficient sa-l inactiveze si sa-l faca sa devina inofensiv.

Unul dintre cele mai mari avantaje de a folosi o lampa UV este eficienta sa in uciderea majoritatii microorganismelor nocive asociate cu diverse boli cauzate de apa contaminata. Sistemele consuma tot atata energie cat un bec de 60 de wati. Foarte important: filtrele de apa care folosesc UV nu introduc produse chimice in apa. Ca urmare, gustul si culoarea apei raman practic neschimbate, nu exista niciun pericol de produse secundare nocive rezultate din utilizarea lor. In plus, orice sterilizator UV este usor de instalat, usor de intretinut si nu deterioreaza fosele septice sau instalatiile sanitare. Un uz destul de des intalnit in multe gospodarii este cel al unei lampi UV pentru acvariu.

Similar Posts

One thought on “Lampa UV pentru purificarea apei – Cum functioneaza mai exact?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *